Plan een
vrijblijvend
gesprek...
Het levensverhaal centraal - Holistische aanpak - Inspiratie, zin & betekenis
Opleidingen & Coaching voor betekenisvol leven en werken

Een betekenisvol gesprek

Ben jij in je werk met mensen op zoek naar verdieping en zin?
Iedere succesvolle samenwerking, op welk vlak dan ook, begint met de kwaliteit van de relatie, het is de relatie die het verschil maakt.


Die relatie is vooral een relatie van mens tot mens, gelijkwaardig en gestoeld op vertrouwen en veiligheid. Gelijkwaardigheid betekent dat je je niet opstelt als de ‘alweter’, maar vooral als de betrokken ‘niet-weter’.  Zo creëer je de basis voor een gevoel van veiligheid en vertrouwen in jullie gesprekken.

Het belangrijkste dat jij als professional te bieden hebt is presentie, aanwezigheid, aandacht. Mensen voelen feilloos aan of er sprake is van werkelijke aandacht en belangstelling. Hoe kun je naar het verhaal van een ander luisteren zonder meteen te oordelen, analyseren en adviseren? Wie is er in een gesprek het meeste aan het woord? ? Hoe luister je? Welke vragen stel je? En, mogen er stiltes vallen….?

Hoe kun je iemand tevoorschijn luisteren?

Hoewel we er vaak van overtuigd zijn dat we werkelijk luisteren, is het toch zo dat we veelal selectief luisteren. We luisteren vaak vanuit onze eigen beelden- en begrippenkaders, trekken onbewust al conclusies, vragen ons af welke volgende vraag of interventie we moeten inzetten, kortom, we zijn meer met onszelf bezig dan met de ander.

Hoe kun je met luisteren helpen de betekenis, tussen de woorden door, te achterhalen? Hoe creëer je een ruimte waarin je de ander als het ware tevoorschijn luistert en zijn eigen antwoorden op het spoor laat komen? We geven je alvast drie tips:

Tip 1: Ruimte maken

Neem voorafgaand aan de ontmoeting een moment de tijd om af te stemmen op jezelf. Check als het ware even in bij jezelf met bijvoorbeeld een korte ontspanningsoefening. Hiermee creëer je de rust en ruimte die je nodig hebt om vervolgens verbinding met de ander te maken.

Tip 2: Begrippen uitvragen

Vraag uit wat iemand bedoelt met een woord of begrip zoals: ‘Wat is vastlopen voor jou?’ Of ‘Wat is rust voor jou?’ Ieder woord of begrip is gevuld door persoonlijke levenservaring. Door dit uit te vragen wordt iemand zich bewust van de betekenis die hij ergens aan geeft.  

Tip 3:  Stiltes de tijd geven

Durf een stilte te laten vallen zonder in actie te komen, de stilte te vullen of te gaan duiden. De stilte op deze wijze de tijd geven is meer dan alleen even niets zeggen. Je blijft op de ander afgestemd en aanwezig in het contact. Het is een krachtige manier om iemand in beweging te laten komen en zich uit te spreken.

‘Wat een leerzaam gesprek. Door de gerichte vragen kreeg het gesprek al in korte tijd veel diepgang. Ik werd gedwongen beter na te denken en kreeg al snel inzicht in mijn persoonlijke obstakels en zo kwamen we tot de kern van het 'probleem'. Ik ben meer over mijzelf te weten gekomen en heb eindelijk een concreet (levens)doel kunnen formuleren.’ Anne-Fleur, 29, advocaat

In de masterclass ‘Een betekenisvol gesprek' ervaar je hoe dit werkt en krijg je alle tools om dit in te zetten in je gesprekken en werk. 
Tips & inspiratie ontvangen?
SG Own account - Page generated in 0.0091 seconds