Plan een
vrijblijvend
gesprek...
Het levensverhaal centraal - Holistische aanpak - Inspiratie, zin & betekenis
Opleidingen & Coaching voor betekenisvol leven en werken

‘Dit is geen sexy onderwerp’

maart 2017

De overgang kun je zien als een uitnodiging je leven eens onder de loep te nemen.

Yes! Ik ben 55, en vól in de overgang. Ik was een beetje laat, maar nu merk ik het overduidelijk, heb joekels van opvliegers tijdens zakelijke gesprekken, voel me soms mega-somber, ben vaak doodop en zie regelmatig heel slecht, alsof er een sluier voor m’n ogen zit. Wat kan ik daar aan doen? Hoe ga ik hier mee om?

In NRC verschenen onlangs twee interessante stukken over hoe om te gaan met de overgang. Geen sexy onderwerp, maar wel interessant! Schrijfster Francine Oomen ontdekte dat haar klachten niks te maken hadden met een burn-out of dementie, maar alles met de overgang.

Ze gooide het roer radicaal om, stopte met werken (ze had toch een writers-block), ging in therapie om oude ‘shit’ op te ruimen en ontdekte hoe ze verder wil met haar leven. Ze schreef er zelfs een autobiografisch boek over, ‘Oomen stroomt over, hoe overleef ik de overgang?’.

Een dikke week later een reactie van José Rozenbroek in de krant, met de veelzeggende titel ‘De overgang omarmen? Neem liever hormonen!’ Ook zij schreef een boek, ‘De overgang, het no-nonsense handboek’. De hedendaagse werkende vrouw kan zich helemaal niet permitteren om een tijdje braak te liggen, zo stelt zij.

Focus niet op die overgangs-ellende, neem een hormonenkuur en je kunt weer verder zoals je gewend bent. Mmm, best aantrekkelijke gedachte deze quick-fix, of doe ik mezelf dan te kort? 

Huisarts Pieter Barnhoorn was op 11 mei rond 18.00 te gast bij Nieuws en Co op NPO 1. Hij signaleert de tendens dat we gewone levenszaken zijn gaan medicaliseren. Drukke kinderen hebben ADHD, melancholieke pubers zijn depressief en 30-ers hebben ineens massaal een burn-out.

Overal een pil voor te krijgen. Een hormonenkuur voor de overgang hoort in dit rijtje thuis. De huisarts heeft te weinig tijd om recht te doen aan de ‘trage vragen’ waar mensen mee komen, vertelt hij. Eigenlijk heel gewone vragen, die horen bij het leven. 

Maar in het leven anno nu, gunnen we onszelf niet de tijd om eens stil te staan, ons leven onder de loep te nemen. We zijn drukdoende om te presteren en aan verwachtingen te voldoen. Zoals bijvoorbeeld aan het ideaalbeeld van de eeuwige jeugd, of het heilige ‘moeten’.

Wie zei het ook alweer, ‘Life is what happens while you are busy doing other things’? Dat herken ik wel, ik weet van mezelf dat ik de neiging heb van alles te moeten en te willen doen, steeds maar actief bezig zijn, maar ik word er doodmoe van en het vervult me niet. 

Het is dus eigenlijk heel gezond om je eens af te vragen ‘Wie ben ik, wie is het die dit leven leidt?’ En de overgang kun je dan zien als een uitnodiging je leven eens onder de loep te nemen.
  • Wat deed je tot nu toe, wat dient je nog, en wat niet meer?
  • Hoe ga je verder, wat wil je eigenlijk en hoe zou je dat kunnen bereiken?
  • Welke rode draden lopen er door je leven, en hoe kunnen die je richting geven?

Zodat je je een completer mens voelt en weet, elke keer weer opnieuw, hoe je de balans kunt terug vinden.

Sandra Maks
Tips & inspiratie ontvangen?
SG Own account - Page generated in 0.0091 seconds