Plan een
vrijblijvend
gesprek...
Het levensverhaal centraal - Holistische aanpak - Inspiratie, zin & betekenis
Opleidingen & Coaching voor betekenisvol leven en werken

The secret life of plants

Veld and Sea Cape Town februari 2018

De natuur is onverwacht niet alleen een fijne plek maar ook een inspiratiebron voor mij.

Direct bij aankomst voel ik me al thuis, bij de Veld and Sea Good Hope Nursery, gelegen even onder Kaapstad. De kwekerij is als een oase te midden van ruige bergen en rotsen waar ieder jaar wel een brand woedt. Onder beschermende doeken en grote bomen groeien inheemse planten, netjes geordend per soort in potten en volle grond.

Een houten gebouwtje dient als winkeltje en restaurant, van buiten behangen met planten en binnen gevuld met een smaakvol ratjetoe aan open kasten en tafeltjes met vondsten uit de natuur; in glazen potten, aan touwtjes, in een vaasje, op een plankje. Ik waan me op mijn tienerzolderkamer in de 70ties, mijn privé eiland ver weg van de gewone wereld, met droogbloemen, een letterbak en een raam vol hangplanten en cactussen. 

Samen met mijn collega heb ik me opgegeven voor de Medicinal Plant Workshop. Iets met het plukken van wilde planten en die samenstellen in tincturen en zalfjes, het klonk aantrekkelijk om te doen op deze werkvakantie ver van huis. 

Onze gastvrouw Zanele, een jonge Zuid Afrikaanse, is helemaal thuis in de wereld van traditional healing en geneeskrachtige planten. Tot mijn verrassing beginnen we echter niet met de planten, maar met onszelf. Het draait allemaal om intuïtie en intentie vertelt Zanele. Stil worden, zintuigen open zetten en helemaal aankomen in het moment, tegen jezelf zeggen ‘ik ben hier’. Daarmee openen we de plek in onszelf om verbinding te voelen. Vandaaruit kunnen we aandachtig gaan waarnemen. 

In kleine groepjes gaan we aan de slag. We zetten al onze zintuigen open en richten ons op een plant. We knijpen erin, snuffelen eraan en noteren zonder censuur wat we zien, voelen, horen, ruiken, proeven, hoe we ons voelen en wat we denken. 

Dit blijkt het geheim van deze workshop te zijn: we zijn allemaal in staat om met onze intuïtie kenmerken van de plant waar te nemen die te maken hebben met de medicinale werking. Het gaat er niet om kennis te vergaren op een mentale, schoolse manier, maar de essentie van een plant op het spoor te komen vanuit de verbinding met onszelf op dat moment. Het gaat over de tijd nemen,  verbinden en aandacht.

Als we later terug rijden naar huis, zit ik een beetje na te mijmeren in de auto. De natuur is onverwacht niet alleen een fijne plek maar ook een inspiratiebron voor mij. Wat een rijkdom laat zich zien als we onze intuïtie weten te vinden en in te zetten. Wat een analogie met mijn werk.

Of het nu om planten of mensen gaat, als je iets van een essentie op het spoor wilt komen, dan kan dat alleen als je tijd en ruimte neemt om werkelijk contact te maken, met jezelf, met je herinneringen,  met wat je onbewust met je meedraagt aan ervaringen, kortom, met je levensverhaal.

Terwijl we de bergen achter ons laten komt er een nummer van Stevie Wonder in me op, dat ik vroeger op mijn zoldertje grijs gedraaid heb:

Journey through the secret life of plants. 

I can't conceive the nucleus of all
Begins inside a tiny seed
And what we see as insignificant
Provides the purest air we breathe

But who am I to doubt or question the inevitable being
For these are but a few discoveries
We find inside the secret life of plants

A species smaller than the eye can see
Or larger than most living things
And yet we take from it without consent
Our shelter, food, habiliment

But far too many give them in return
A stomp, cut, drown, or burn
As if they're nothing
But if you ask yourself where would you be
Without them you will find you would not
And some believe antennas are their leaves
That spans beyond our galaxy
They've been, they are and probably will be
Who are the mediocrity


Sandra Maks
Tips & inspiratie ontvangen?
SG Own account - Page generated in 0.0061 seconds